Sådan kommer du godt gennem julen uden at skulle bruge en formue – 10 tips til at holde jul på budget

Julen er hjerternes fest. Derfor vil vi også gerne købe alt, hvad hjertet begærer, når det er jul. Men hvad gør man, når hjertet siger "ja", men bankkontoen siger "nej"?

Julen er en dejlig tid, men det er også en dyr tid. Man skal have råd til gaver, mad, dekorationer, aktiviteter og meget mere. Danskerne bruger cirka 4.000 kroner på julegaver hvert år og næsten 2.000 kroner på julepynt, mad og arrangementer. Det er rigtig mange penge, som man ikke altid har råd til at bruge. Så hvad gør man, når budgettet kniber til jul?

Her har vi samlet nogle gode tips til dig, som gerne vil holde jul på budget. Følg vores gode råd, og kom igennem juletiden uden at springe banken. 

1. Lav hjemmelavede gaver

I stedet for at bruge flere tusinde kroner på smykker, sko og tasker, så aftal med din familie, at I selv laver gaver til hinanden i år. Det giver også anledning til at slippe den kreative side løs. Mal et maleri, lav et fint fotoalbum, skriv et digt, eller lav et par hjemmestrikkede hyggesokker. 

En hjemmelavet gave er også langt mere personlig. Det viser, at du har lagt tanker og kærlighed i den gave, som du forærer dine nærmeste.

2. Oplevelsesgaver

Oplevelsesgaver kan være langt federe end fysiske gaver – og så behøver det heller ikke koste særlig meget! Forær en hjemmelavet middag, en skøn naturoplevelse, et roadtrip, en wellness-dag eller en hyggelig filmaften. 

Du kan selv lave et lille fint kort med forskellige oplevelser på, eller du kan skrive et lille personligt brev om, hvad I skal ud at lave sammen. 

Du kan også købe oplevelsespakker i butikker og online. Selvom det ofte er billigere end selve oplevelsen, så kan de godt være ret dyre alligevel. Derfor er det en fordel, hvis du selv kan designe en god oplevelse til en særlig person, som du holder af.

3. Kig efter tilbuddene

Der er altid tilbud at hente i butikkerne. Vær tidlig ude med gaveræset, og hold øje med prisnedslag i de forskellige butikker. Ofte kan du spare op til 50 % på dyre gaver, hvis du slår til for eksempel på Black Friday eller Cyber Monday.

Der er heldigvis en del store shopping-dage i november. Her kan du være heldig at finde drømmegaven til en brøkdel af den originale pris. Du kan allerede nu se hvilke butikker, der holder Black Friday og Cyber Monday.

Planlæg dine juleindkøb på de store shopping-dage, og husk at vær ude i god tid! De eftertragtede produkter rives ned fra hylderne, hvis ikke du er hurtig på aftrækkeren.

4. Køb julemaden i god tid

Hold øje med tilbudsaviserne, og se, om du kan finde en billig flæskesteg eller and til julen. Hvis du er tidligt ude og køber julemaden i god tid, så kan du blot smide maden i fryseren, så det holder sig til juleaften. 

Glaskartofler, rødkål, mandler og grødris kan holde sig i uendeligheder, så det kan du sagtens handle ind til en billigere pris, før juleræset går i gang. 

Nogle gange tager butikkerne overpris for julemadvarer i december, så det kan godt betale sig at købe julemaden i god tid, hvis du gerne vil spare penge.

5. Gå på julemarked

Kom i julestemning helt gratis på et julemarked. De fleste byer holder julemarkeder omkring juletid, så der er med garanti ét i nærheden af dig. Julemarkeder er det perfekte sted at hygge med familien eller vennerne, så I kommer i julestemning. 

Derudover er der billig mad, dekorationer og små pynteting på markedet, som ofte ikke koster alverden. Gør en hyggelig dag ud af det, og få shoppet ind til julen, uden at det gør ondt på pengepungen.

6. Gå i genbrug

Julegaver behøver ikke købes fra ny. Julen er ikke den mest miljøvenlige tid, fordi vi hele tiden skal have "nyt, nyt, nyt". Vi ender med at købe materielle ting i lange baner, og noget af det bliver ikke engang brugt. 

I stedet for at købe gaver, julepynt og andre sager fra ny, så besøg i stedet genbrugsbutikkerne. I en genbrugsbutik kan du finde møbler, tøj, sko og nipsting til få kroner. Det er det oplagte sted at købe både julegaver og juledekorationer. Du gør både din bankkonto og miljøet en tjeneste ved at købe brugt. 

Husk at aftal med dine gæster, at der kommer genbrugsgaver under træet. Det kunne være, at din tante blev en smule trist over et par brugte sko, hvis hun har foræret dig en ny PlayStation. 

7. Tag et kviklån

Hvis det kniber med budgettet til jul, så kan du vælge at tage et kviklån. Du kan se eksempler på muligheder og renter her. Dette er en god løsning, hvis du har brug for en sum penge lige nu og her til at komme gennem juletiden. Med et kviklån kan du låne flere tusinde kroner og få dem ind på din bankkonto på kort tid. Dog skal du kun låne penge, hvis du ved, at du kan betale dem tilbage igen. 

Hvis du låner penge, som du ved, at du ikke kan betale tilbage, så ender du med at få renter på dit lån. Et lån er kun en smart løsning, hvis du får penge til at tilbagebetale det. Ellers anbefaler vi dig ikke at tage et kviklån for at få råd til julen.

8. Slå dig sammen med vennerne

Skal du holde jul sammen med din familie eller venner? I stedet for at du selv skal stå for al indkøb og madlavning, så aftal med dine gæster, at alle tager noget med til jul. Del maden op mellem jer, så nogle tager and med, nogle sørger for kartoflerne, og nogle laver desserten.

Hjælp hinanden, og spar penge i samme ombæring ved at deles om udgifterne til julemaden. 

9. Lav din egen julepynt

Du behøver ikke købe bunkevis af julepynt fra ny. Julepynt er ikke altid helt billigt, og regningen løber hurtig op, hvis du skal dekorere hele huset og juletræet.

Gør en hyggelig eftermiddag ud af det, og lav din egen julepynt sammen med familien. Køb en pakke billig karton, vat, filt og glanspapir, og kast dig ud i at være kreativ. Der er masser af inspiration at hente på nettet til, hvordan man laver flot julepynt derhjemme. 

10. Gå til gratis arrangementer

Vil du gerne i julestemning uden at bruge en krone? Danmark er fyldt med gratis julearrangementer, som du kan deltage i for at føle den gode stemning til jul. Tag til søndagsmesse i kirken, se et krybbespil, tag på markeder eller til klippe-klister-dage.

Du kan også selv planlægge nogle hyggelige arrangementer derhjemme som for eksempel en julefilmaften eller kreativ eftermiddag, hvor I kan bygge nisselandskaber sammen. Kun fantasien sætter grænser!

Man behøver ikke mad, gaver og dekorationer i dyre domme for at komme i julestemning. Julestemning handler om godt selskab og hygge, og den slags koster heldigvis ikke en krone.

Menu
Top